PVT-Paneel

Het is al jarenlang een bekend gegeven dat zonnepanelen het meest efficiënt zijn als ze een temperatuur tussen de veertig en vijftig graden Celsius hebben. Tevens is bekend dat de temperatuur van de meeste panelen op warme zomerdagen op kan lopen tot tachtig graden Celsius. Een universeel paneel koelt het systeem af tot de meest efficiënte temperatuur. Uit de gebruikte koelvloeistof kan tevens thermische energie worden gewonnen, een dubbele winst voor zowel mens als natuur.

PV-panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Daarnaast zijn er zonnecollectoren die een andere werking hebben. Zonnecollectoren zetten de zonnewarmte om in warm water. Dat gebeurt door de tussenkomst van een vloeistof die de warmte transporteert naar de warmtewisselaar. Een PVT- systeem is een combinatie van een PV- paneel en een zonnecollector, er wordt zowel zonnestroom (elektrisch rendement) als warmte-energie (thermisch rendement) geproduceerd. Het ziet eruit als een normaal PV- paneel maar is aan de achterzijde voorzien van een watercircuit.

PVT- panelen zijn qua zonnestroom effectiever dan gewone PV-panelen. Dat komt doordat onder het PV- gedeelte van het paneel de warmte wordt opgenomen door een collector/thermische deel. Het PV- zonnestroom deel levert namelijk bij hogere temperaturen langzaam minder stroom op. Koelen werkt dus positief op de stroomopbrengst en is daarom extra aantrekkelijk.